2020 Dünya Sosyal Medya &İnternet Kullanım İstatistikleri

0
157
Dünya_Sosyal_Medya_&İnternet_Kullanım_İstatistikleri

Dünyada 4 milyardan fazla insan artık her ay sosyal medyayı kullanıyor ve her gün ortalama 2 milyon yeni kullanıcı bunlara katılıyor. Dünya artık sosyal medyada da daha fazla zaman harcıyor ve tipik bir kullanıcı günlük hayatının yaklaşık yüzde 15’ini sosyal platformlarını kullanarak geçiriyor. Ancak, dijitalin etkileyici rakamlar sağlayan tek yönü tabii ki de tek başına sosyal medya değil.

Hootsuite ile Wearesocial’ın ortaklaşa hazırladığı yeni Dijital 2020 Ekim Küresel Statshot Raporu, bağlantılı teknolojinin insanların günlük yaşamlarının çeşitli yönlerinde her zamankinden daha önemli bir rol oynamaya devam ettiğini gösteriyor.

Bu raporun konumuzla alakalı önemli kısımlarını ele alarak Ekim 2020 tarihli dünya sosyal medya ve internet kullanım alışkanlıklarını inceleyelim.

Yılın son çeyreğine ait raporda dikkat çeken başlıklar ise şöyle;

  • Sosyal medyayı benimseme, son 12 ayda yüzde 12’den fazla arttı
  • İnternete bağlı cihazlarda zaman geçirme oranı gün geçtikçe artıyor
  • İnstagram güçlü bir şekilde büyümenin tadını çıkarıyor fakat artık yalnız değil
  • Pazarlamacılar günümüzün en büyük dijital fırsatlarından bazılarını kaçırıyor olabilir.

Önemli başlıklar

Bu çeyreğin trendlerini daha ayrıntılı olarak incelemeden hemen önce, Ekim 2020’de küresel “dijitalin durumu” nu anlamanız için gerekli temel başlıklar ise şunlar:

  • Toplam dünya nüfusu: 7,81 milyar insandan oluşuyor
  • Tüm dünyada cep telefonu kullanan kişi sayısı: 5,20 milyar kadar
  • Küresel internet kullanıcıları: 4,66 milyarı buldu
  • Dünya çapında sosyal medya kullanıcıları: 4,14 milyar

Bu rakamlarla bir kıyaslama yaparsak, dünyanın üçte ikisinden fazlası artık bir cep telefonu kullanıyor (yüzde 67) ve dünyadaki tüm insanların neredeyse yüzde 60’ı şu anda interneti kullanıyor.

Bu arada, sadece üç ay önce sosyal medya penetrasyonunun yüzde 50’yi geçtiğini verilerle görüyorduk, ancak son veriler bu rakamın şimdiden neredeyse yüzde 53’e sıçradığını gösteriyor.

Dünyadaki her 10 internet kullanıcısının 9’undan fazlası mobil cihazlarla bağlanıyor, ancak üçte ikisi hala bilgisayarlar aracılığıyla bağlanmaya devam ediyor.

Ancak sosyal medyaya gelince kullanıcılar açıkça mobil cihazları tercih ediyor. Kepios analizi, dünyadaki sosyal medya kullanıcılarının yüzde 99’unun mobil cihazlardan eriştiğini, ancak 5’te 1’inin bir dizüstü veya masaüstü bilgisayar kullandığını ortaya koyuyor.

Sosyal medyayı benimseme oranları gittikçe hız kazanıyor

Dünya genelinde sosyal medyayı kullanan insan sayısı Ekim 2020’de 4,14 milyara ulaştı ve bu rakam, bu çeyrekte ilk kez 4 milyar kullanıcı kilometre taşını geçti.

Kepios tarafından yapılan analiz, son 12 ayda 450 milyondan fazla insanın sosyal medyayı kullanmaya başladığını ve bu da yıllık yüzde 12’den fazla büyümeye denk geldiğini gösteriyor.

Bu, geçen yılın bu döneminden bu yana ortalama 14’ün üzerinde kişinin her saniye sosyal medyayı kullanmaya başladığı anlamına geliyor ki bu geçen çeyrekte gördüğümüz orandan bile daha yüksek. Nitekim, son veriler, sosyal medyanın büyümesinin aslında hızlandığını gösteriyor.

Temmuz ve Eylül arasında, önceki üç aya göre 180 milyondan fazla kişi sosyal medyayı kullandı, bu da günde yaklaşık 2 milyon kullanıcılık ortalama bir artışa denk geliyor. Bu durum, Ocak ayında bildirdiğimiz büyüme oranının kabaca iki katıdır ve 2011’de bu raporları oluşturmaya başlandığından bu yana görülen çeyreklik en büyük artışı temsil etmektedir.

Bu çeyrekte sosyal medya kullanımındaki büyümenin çoğu, COVID-19 yasakları sırasında insanların benimsediği yeni alışkanlıkların doğrudan bir sonucudur.

Ancak, olağanüstü koşullara rağmen, genel kullanıcı rakamlarının, insanlar “normal” rutinlere döndükten sonra da tekrar düşmesini beklemiyoruz. Buna rağmen önümüzdeki aylarda bireysel platformların kullanıcı sayılarında bir miktar dalgalanma bekleyebiliriz.

Özellikle, yasaklar sırasında kullanımda bir artış yaşayan bazı platformlar, insanlar çok çeşitli günlük aktivitelere katılabildiklerinde aylık aktif kullanıcı rakamlarının tekrar düştüğünü görebiliriz.

Bununla birlikte, bu analizin ilerleyen bölümlerinde göreceğimiz gibi, bireysel platform topluluklarında olası bir azalma yine de bir miktar hesap kapanışlarının da nedeni olabilir.

Ekran başında geçirilen süre artıyor.

Nisan ve Temmuz Statshot raporlarında tahmin edildiği gibi, kısmen koronavirüs yasakları sırasında insanların benimsediği yeni davranışlar nedeniyle, 2020 yılında insanların internette geçirdikleri zaman önemli ölçüde arttı.

GlobalWebIndex’ten alınan en son veriler, tipik internet kullanıcısının Nisan ve Haziran 2020 arasında bağlı cihazları kullanarak günde neredeyse 7 saat harcadığını, geçen çeyrekte bildirdiğimiz rakamlara kıyasla günde neredeyse dörtte bir oranında arttığını gösteriyor.

Sosyal medya, bağlantı zamanımızın üçte birinden fazlasını oluşturuyor ve insanlar artık günde ortalama 2,5 saatini sosyal platformlarda geçiriyor. Bir araya getirildiğinde, bu, dünyaca şu anda sosyal medyayı kullanarak günde 10 milyar saatten fazla zaman harcadığımız anlamına geliyor, bu da 1 milyon yıllık insan varlığının fazlasına eşittir.

Ayrıca televizyon izlemeye daha fazla zaman ayırıyoruz ve dünyanın internet kullanıcıları artık yayın istasyonları, kablo kanalları ve internet destekli akış platformlarında günde ortalama 3,5 saat TV içeriği izleyerek geçiriyor. TV davranışlarımız, toplam TV süresinin giderek daha önemli bir bölümünü oluşturan akış hizmetleriyle (Netflix, Blu TV, Stan, Disney+ vs.) değişiyor.

Sosyal platformlar güçlü bir büyüme gösteriyor

Neredeyse dünyada başı çeken sosyal platformlarının tamamı son üç ayda güçlü bir şekilde büyüme gösterdi. Instagram, Temmuz ve Eylül 2020 arasında en fazla sayıda yeni kullanıcıya erişen platform oldu ve Facebook’tan bile daha güçlü büyüme rakamları yayınladı.

Şirketin kendi araçları, Instagram’ın reklamcılık kitlesinin son üç ayda 76 milyondan fazla büyüdüğünü ve Ekim 2020’nin başında toplamda 1,16 milyar kişiye ulaştığını gösteriyor.

Bu durum, çeyrek bazda yüzde 7’nin üzerindeki büyümeye eşittir. Karşılaştırma yaparsak, Facebook’un küresel reklamcılık kitlesi aynı dönemde yalnızca 45 milyon büyüdü, ancak 2,14 milyarlık toplam reklamcılık kitlesi hala Instagram’ın neredeyse iki katı büyüklüğünde.

Ancak, Instagram önümüzdeki zamanlarda benzer ivmeyi koruyabilirse, platformun 2021’de dünyanın en büyük beşinci sosyal medya kitlesine ev sahipliği yapma şansı yakalayacak WeChat’i geçme şansı da elde edebilecektir.

Tencent, mali açıklama duyurusunda WeChat ve Weixin’in birleşik kitlelerinde üç ayda bir yüzde 0,3’lük bir büyüme bildirdi. Bu, Instagram’ın şu anda Çin’in en büyük platformundan yaklaşık 20 kat daha hızlı büyüdüğü anlamına geliyor.

Ancak Instagram, hızlı büyümenin keyfini çıkaran tek platform değil.

Snapchat, bu çeyrekte en büyük göreceli kazanımını bildirdi ve reklam verenler artık platform aracılığıyla sadece üç ay öncesine göre yüzde 9 daha fazla kişiye ulaşabiliyor.

Temmuz ve Eylül ayları arasında 36 milyon yeni kullanıcının eklenmesi Snapchat’in küresel reklamcılık kitlesini 433 milyona çıkardı; bu, şirketin planlarına göre geçen yıl bizlere bildirdiği hedef kitleden yüzde 20 daha büyük.

Snapchat’in 16 milyon yeni kullanıcısıyla Hindistan kitlesi, belki de Hindistan hükümetinin son anda TikTok yasağının bir sonucu olarak bu çeyrekte Snapchat’in küresel büyümesinin neredeyse yarısını oluşturdu.

Snapchat, son birkaç ayda küresel kullanıcı tabanının demografisinde de ilginç bir değişim gördü.

Platformun reklamcılık kitlesinin en büyük payını 13 ile 17 yaş arasındaki genç kadınlar oluştururken, 25 ila 34 yaşları arasındaki kadınlar üç ay önce en büyük demografiydi.

Twitter’ın araçları da Ekim ayına kadar geçen üç ayda etkileyici bir kitle artışını bildirdi, ancak 27 milyon kullanıcının eklenmesi, platformun önceki çeyrekte kaybettiği 61 milyon kullanıcının yarısını bile kurtaramaya yetmedi.

TikTok’un hikayesi ise biraz daha karmaşık.

Temmuz Statshot Raporunda belirtildiği gibi, Hindistan hükümeti platformu haziran sonunda yasakladı ve sonuç olarak 200 milyondan fazla kullanıcı platformun TikTok platformundan silindi.

Bununla birlikte, bu önemli engele ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaşadığı belirsizliğe rağmen, TikTok, Temmuz ve Eylül 2020 arasında Hindistan dışında 80 milyondan fazla yeni kullanıcı eklemeyi başardı.

En son “resmi” rakamlar TikTok’un dünya çapındaki kullanıcı sayısını 689 milyona çıkardı, ancak son büyüme eğilimleri bu rakamın 700 milyonu çoktan geçmiş olabileceğini gösteriyor.

Bu hedef kitlelerin her birinin demografik özelliklerini daha derinlemesine incelemek ve Facebook, LinkedIn, Pinterest ve diğer çeşitli platformlar için çeşitli analizleri bulmak isterseniz, tam raporda çok daha fazla platform verisi bulabilirsiniz.

Abdulkadir Demir
Sosyal Medya iletişim Uzmanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz